Toilettassen voor vluchtelingenvrouwen

De afgelopen maanden ben ik heel druk geweest met het inrichten van het inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten in Groningen. De wereld bestond uit weinig anders. Vol energie werkte ik vanuit mijn nieuwe passie om een plek te realiseren in Groningen waar we met elkaar het leven met kanker vorm kunnen geven.

Passie zorgt voor focus. Dat is nodig en goed. Een andere kant is, dat ik minder aandacht had voor mijn omgeving. Weinig tijd voor sociale contacten, ik las nauwelijks kranten, laat staan een goed boek. De spaarzame tijd die ik niet werkte, bracht ik door met mijn kinderen. Vakantie heb ik niet gehad en ik miste dat ook niet. Deze nieuwe passie geeft me veel energie en opnieuw zin in mijn bestaan.

Natuurlijk hoorde ik af en toe de radio en zag ik flarden op tv van de enorme vluchtelingenstroom die de afgelopen maanden ontstond. Ik hoorde het, zag het en vond het natuurlijk vreselijk. Tot mijn lieve vriendin Mechtelien op reis ging naar Lesbos. Zij kwam direct in contact met vluchtelingen, samen met andere mensen hielp ze waar mogelijk. Geëmotioneerd vertelde ze mij verhalen.

w4wIneens realiseerde ik me: er is meer dan kanker. Door het persoonlijke verhaal van Mechtelien werd ik geraakt en werd mijn blik op de wereld weer geopend. Ik kwam een mooie actie tegen op Facebook waar vrouwen voor vrouwen toilettassen vullen met broodnodige artikelen. Overal in het land zijn inzamelpunten, maar nog niet in Groningen. Maar nu wel! Ons inloophuis wordt inzamelpunt in Groningen.

Doe mee en help een vluchtelingenvrouw door een toilettas samen te stellen met wat spullen die deze vrouwen hard nodig hebben!

Dit is de tekst van Women 4 Women:

Duizenden mensen zijn op dit moment op de vlucht voor geweld, vervolging en hongersnood. Onder hen zijn vele vrouwen. De weg die ze afleggen is lang en er zijn minimale voorzieningen. Deze vrouwen hebben soms net iets meer nodig dan de mannen en op die behoefte willen we inspelen. Het idee is om toilettassen in te zamelen, ‘één per vluchtelingenvrouw. Hieronder staat een lijst met de spullen die in zo’n toilettas kunnen zitten. We hebben ook begrepen dat er veel behoefte is aan dit soort spullen. Sanitaire voorzieningen zijn schaars voor de vluchtelingen.

Elke toilettas bevat:
-Maandverband (geen tampons)
-Babydoekjes/hygienedoekjes
-Ondoorzichtige plastic zakjes om maandverband etc discreet mee weg te gooien
-Desinfecterende gel
-Creme
-Paracetamol
-Deodorant
-Tandenpasta/tandenborstel

Veel van deze producten zijn ook in kleinere verpakkingen verkrijgbaar zodat het allemaal in 1 toilettas past.

Tevens is het doel om het toilettasje niet alleen heel nuttig, maar ook een beetje leuk te maken. Zo kun je er een briefje indoen met wat bemoedigende woorden, een cadeautje zoals een armband, een sjaal/hoofddoek of een lippenstift, iets lekkers (lang houdbaar is natuurlijk), of iets anders. Deze vrouwen zijn alles kwijt, het kan dan zo fijn zijn om je naast vluchteling ook voor een momentje weer even mens en vrouw te voelen.

Wij zullen deze spullen afleveren bij het initiatief Hulpkaravaan voor Griekenland.

Hier kan je het bericht van Women 4 Women op Facebook lezen.  De toilettassen kunnen tijdens de openingstijden in het inloophuis worden ingeleverd. Het liefst voor 30 september!

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.