Het verhaal achter… de arganolie

Arganolie komt uit de omgeving van Agadir en wordt ook wel het ‘goud van Marokko’ genoemd.

De Hamelhuys arganolie wordt geproduceerd door vrouwen uit een dorp in het Atlasgebergte: Ibourine. Het is een kostbaar en arbeidsintensief productieproces. Hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?

Productieproces

De basis is de arganboom. Die komt tegenwoordig alleen nog voor in het zuidwesten van Marokko, rondom Agadir. De boom wordt zo’n tien meter hoog en heeft een grote kruin die veel schaduw biedt. De boom heeft duizenden doornen, zodat dieren hem niet kunnen opeten. Toch hebben geiten geleerd om de bladeren en de vruchten van de boom te eten. Je moet dan ook niet verbaasd opkijken als je geiten in arganbomen ziet…De arganvruchten lijken op gele pruimen. In de vruchten zitten drie pitten die in een heel harde schaal zitten (nog veel harder dan de schaal van een hazelnoot). De vruchten groeien om de twee jaar aan de arganboom.

Eens in de twee jaar worden in de zomermaanden de arganvruchten geoogst. Door de scherpe doornen is het oogsten lastig en dus wacht men tot de vruchten op de grond vallen of er worden geitenkuddes de bomen in gestuurd. En dan is het wachten op de geitenkeutels, waarin de pitten mét hun harde schaal worden uitgescheiden…

De productie van arganolie is een vrouwenaangelegenheid. Zij verzamelen de pitten en slaan de schalen ervan met stenen stuk. Dan worden de pitten met de hand fijngemalen en wordt er vervolgens de olie uit geperst. Elke arganboom levert ongeveer 30 kg vruchten, waaruit 1 liter olie gewonnen wordt. De productie van een liter olie kost ongeveer anderhalve dag.

In Ibourine wordt de arganolie op deze wijze geproduceerd en is daarmee 100% puur natuur, zonder toevoegingen en dierproefvrij. De vrouwen in Ibourine produceren de arganolie in hun eigen coöperatie. Wij kopen rechtstreeks bij hen in, waardoor de tussenhandel wordt uitgeschakeld en de vrouwen een eerlijke prijs krijgen voor hun werk.

De kracht van arganolie

Arganolie voorkomt en vermindert rimpels, de huid wordt steviger en de contouren zichtbaar strakker. Arganolie is natuurlijk verrijkt met essentiële vetzuren oméga-6 en vitamine E, een voortreffelijke antioxidant! De Arganolie hydrateert, voedt, verzacht de huid en verhindert uitdrogen. Arganolie kan zowel voor huid, haar als nagels worden gebruikt.

Hamelhuys heeft de pure cosmetische arganolie en ook arganzeep, argan-dagcrème en argan-nachtcrème. De olie is geurloos, trekt snel in de huid en kan ook prima als gezichtsverzorger worden gebruikt. Van de overige producten is arganolie de basis.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.