Hamelhuys wordt inloophuis

Al eerder schreef ik het: binnen Hamelhuys heb ik twee van mijn passies verenigd: mooie handgemaakte producten verzamelen uit landen van de voormalige VOC-route, en ex-patiënten coachen en begeleiden op weg naar werk. Beide passies hebben veel te maken met mijn persoonlijke geschiedenis.

In 2015 ga ik mijn passies met Hamelhuys opnieuw vormgeven. Ik zal iets vertellen over de aanleiding daartoe…

Op Wereldkankerdag, 4 februari jl, gaf ik een workshop op “Pluk de dag”, een dag voor kankerpatiënten en hun naasten in het KIT in Amsterdam. Een toplocatie. En een topdag. Er waren informatieworkshops, zoals die van mij over Kanker en werk en meer wellnessachtige dingen zoals mindfulness, dans, massage etc. De dag werd afgesloten met een plenaire workshop dans in het grote theater in het KIT. 170 mensen die onder leiding van een heel leuke, lieve, vrolijke dansjuf stonden te dansen. Ze voelden even geen pijn, geen verdriet. Ze waren vrolijk en voelden zich verbonden met 169 anderen. Wow! Ik vond dit einde van de dag zeer gedurfd, maar het was geweldig. De dansjuf was zichtbaar ontroerd. En ik ook.
‘s Avonds thuis diende zich ineens een weten aan bij mij. Ineens wist ik wat ik moet doen. Ik realiseerde me dat ik al zo lang zoekende ben. Sinds ik ziek ben om precies te zijn. Of in elk geval sinds ik afgekeurd ben. Ik heb van alles gedaan. Om weer een doel in mijn leven te vinden. Een doel naast het oerdoel om mijn kinderen te begeleiden op weg naar een gelukkig leven. Ik begon Hamelhuys. Ik ging coachen en begeleiden. Kwam bij de Leven met Kanker Beweging. Allemaal mooie en fijne dingen. Maar het onbestemde gevoel bleef. Is dit het? Wat wil ik? Wat moet ik? Dat soort vragen. En ineens was daar de nieuwe roeping. Een zware term misschien. Maar zo voelt het wel.

Ik ga een inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten beginnen in Groningen. Dat is er niet in Groningen. In veel plaatsen in Nederland zijn wel inloophuizen, bijna 90 in totaal. De inloophuizen zijn stichtingen die volledig draaien met vrijwilligers en hun gelden volledig krijgen uit fondsen en donaties. Niemand wordt betaald en iedereen, (ex-)kankerpatiënten en hun naasten, kan er binnen lopen. Er is geen verwijzing en geen afspraak nodig. Men kan er praten, er is een luisterend oor. Je kan informatie krijgen of activiteiten doen. Een laagdrempelige plek, waar het (figuurlijk) warm is en niets moet en veel mag. Even in de luwte.

Zo’n plek, zo’n inloophuis verdient Groningen (en omgeving) ook. Zo’n huis  moet toch binnen handbereik zijn? Daar moet je toch niet ver voor hoeven reizen? Ik voelde: dit is het. Dit ga ik doen. Dit moet ik doen. Een tijding…

En dus ben ik begonnen. Ik merk dat de tijd er rijp voor is. Overal wordt enthousiast gereageerd op mijn plannen. Er hebben zich al kanjers gemeld voor het stichtingsbestuur en ook enthousiaste vrijwilligers. We zoeken nu vooral sponsors en een ruimte in Groningen. Alle tips en suggesties zijn welkom! We zoeken een ruimte in de stad Groningen (hoeft niet in de binnenstad), die goed toegankelijk is (ook voor minder-validen) en waarin het liefst 3 aparte ruimtes zijn.

Wat betekent deze nieuwe koers voor de winkel van Hamelhuys? De winkel in Annen blijft bestaan en is vanaf heden op afspraak geopend. Wie de winkel wil bezoeken, wordt verzocht even te bellen of mailen en dan wordt er een afspraak gemaakt. De webshop blijft bestaan. De inkomsten uit de webshop en de winkel zullen vanaf heden volledig ten goede komen van het inloophuis. Met een aankoop in de webshop steun je dus het goede doel van het inloophuis.

We hopen snel een geschikte locatie te hebben zodat het inloophuis in Groningen een feit is!

Via deze nieuwsbrief, onze website, onze Facebookpagina en Twitter zullen we verslag doen van de ontwikkelingen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.