Hamelhuys sluit haar deuren

Aan alle gasten, oud-gasten en relaties van Hamelhuys Groningen en Assen,

Het jaar 2021 begint voor ons met een ingrijpende beslissing: Hamelhuys sluit haar deuren. Ik zal daar nu wat meer over vertellen.

Ik ben moe. Niet doodmoe, maar door en door moe. Dit is de meest korte samenvatting van een proces dat al een paar jaar in mij gaande is. Al langer dan die paar jaar pleeg ik roofbouw op zowel mijn lichaam als mijn geest. Dat heeft zich geuit in veel lichamelijk ongemak (naast de altijd aanwezige pijn) en voor de tweede keer in mijn leven een burn-out. Steeds stond ik weer op, veerkrachtig en buigzaam als riet.

Toen op Wereldkankerdag 2015 het inloophuis in mijn hoofd geboren werd, had ik al een aantal zware stormen in mijn leven doorstaan. Het geluk van het vinden van een tweede roeping in mijn leven (na de eerste, het onderwijs) gaf me vleugels en energie. Zes jaar lang ben ik er vól voor gegaan. Ik had een droom. Ja, een inloophuis. Voor kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten en naasten. Zoals er 75 zijn in Nederland. Maar ik wilde meer. Ik wilde een samenwerking tussen vrijwilligers, stagiaires en betaalde krachten, waarbij iedereen professional was. Ik wilde een heel breed aanbod. Ik wilde een gemeenschap vormen waarin geven en nemen niet op een goudschaaltje hoeft en waar geld niet leidend is. Waar warmte, veiligheid en verbinding is. Waar iedereen mag groeien en bloeien. En dat is gelukt. Samen met een mooie groep vrijwilligers.

Alles wat ik in me heb aan kracht, verstand, creativiteit, doorzettingsvermogen, vasthoudendheid, visie en energie heb ik in Hamelhuys gestopt. We werden een goed draaiende organisatie waar onze doelgroep (en daar hoorden we zelf ook toe) zich thuis voelde. Vaak viel het woord “familie”. En zo voelde het inloophuis: een thuis voor deze mooie grote familie. Ik leefde mijn droom.

Ik spreek niet voor niets in de verleden tijd. Want ik stop als directeur van het inloophuis en na een aantal vergaderingen heeft het bestuur besloten dat met mij Stichting Hamelhuys ook stopt. Daarover later meer.

Zoals ik zei, ik ben moe. Door en door moe. En mijn lijf protesteert heftig op mijn harde werken. Ik zeg altijd: ik word 95. Die ambitie heb ik nog steeds. Maar dan wel graag fysiek en geestelijk fit.

Daarom nu deze zeer moeilijke keuze. Ik ben moe van het zorgen, moe van het inspireren en leiding geven. Ik voel aan alles dat ik nu eindelijk moet doen wat ik anderen al jaren aanraad: voor mezelf zorgen. Geen idee hoe het moet. Maar om met Pippi Langkous te spreken: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”.

Ik vind het doodeng. En ik heb al veel gehuild de afgelopen tijd. Maar mijn besluit staat vast. Hamelhuys sluit haar deuren. Dat heeft het bestuur besloten. We willen daarmee de weg vrij maken voor een instantie of groep mensen die ervoor willen zorgen dat er in Groningen en Assen een inloophuis of vergelijkbare voorziening blijft bestaan. Zodat wat wij hebben neergezet kan blijven: een plek waar onze doelgroep elkaar kan ontmoeten en een luisterend oor vindt.

Hoe gaat het eruit zien?

We sluiten onze deuren voor de gasten per 1 maart 2021. We hopen dat de lockdown na 9 februari opgeheven wordt en de gasten nog kunnen komen. Tot die tijd nodigen we onze vaste gasten individueel of in tweetallen uit om het te vertellen.

Als er zich geen nieuwe organisaties melden die de huizen in Groningen en/of Assen willen overnemen, beginnen we vanaf 1 maart met opruimen en leeghalen en is het streven om de huur van de panden voor de zomer van 2021 te beëindigen. Daarna zal stichting Hamelhuys worden opgeheven en zullen wij onze baten ter beschikking stellen van een ander goed doel in relatie tot kanker.

Het worden rare, moeilijke tijden. Voor de gasten, de vrijwilligers en voor mij. Maar ik heb er vertrouwen in dat we dit doen zoals we alles 6 jaar lang hebben gedaan: samen.

Er gaan nog momenten van afscheid komen, maar ik wil iedereen nu alvast danken voor de steun, de giften en het vertrouwen. Zonder jullie was het inloophuis er niet geweest.

In dit filmpje is deze boodschap ook te zien en te horen.

Warme groet,

Josje Hamel

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.