Hamelhuys officieel geopend

“Het moest er gewoon komen”

Zaterdag 10 oktober 2015. Het Hamelhuys wordt vandaag officieel en feestelijk geopend. En het is druk. Bijzonder druk. De deur wordt platgelopen. “En zo hoort het ook”, zegt Josje Hamel, de drijvende kracht achter het inloophuis voor Kankerpatiënten, ex- kankerpatiënten en hun naasten. Tevreden kijkt ze naar de bezoekers die in grote getale zijn gekomen om een kijkje te nemen.

“We zijn een laagdrempelig inloophuis. Zonder aanmeldbalie, zonder poespas. Hier kan men praten,  een luisterend oor vinden, meedoen aan activiteiten of gewoon even onder lotgenoten zijn”, vervolgt Josje, terwijl ze de hand schudt van alwéér een enthousiaste bezoeker. “De mensen zijn aangenaam verrast door de huiselijke sfeer en de inrichting van de verschillende ruimtes. Daar is dan ook het nodige werk in gaan zitten. Gelukkig heb ik een fantastisch team van vrijwilligers. Zonder deze mensen zou ik het niet kunnen bolwerken”.

Bezoekers worden ondertussen rondgeleid door gastvrouwen. Er is een ruimte waar hand- en voetmassages worden gegeven, een ruimte voor creatieve activiteiten, kamers voor coaching en persoonlijke gesprekken en een ruime ‘woon’kamer. En niet te vergeten een groot terras.

“Kanker is een ziekte die niet alleen in de patiënt zelf woekert, maar eigenlijk ook in iedereen die direct en indirect betrokken is”, vertelt Josje. “Ik begrijp dan ook niet waarom er nog geen inloophuis in Groningen te vinden was, terwijl er zo overduidelijk behoefte aan is”.

Er is muziek. Voor de ingang speelt een jazzband. Op het terras brengen diverse singer-songwriters hun repertoire. Ondertussen arriveert Hans Nijland, directeur van FC Groningen. Hij zal de officiële opening verrichten, samen met Josje Hamel. Symbolisch gooit Hans een kokosnoot kapot op de tegels. Een boeddhistisch ritueel, waarbij de harde buitenkant plaats maakt voor de zachte binnenkant. Een passende symboliek.

“We moeten natuurlijk de zakelijke kant niet vergeten”, zegt Josje, “Giften, donaties en fondsen zijn hard nodig om de kosten te kunnen dekken van bijvoorbeeld huur en energie”. Gelukkig wordt er gul gegeven en is er ook een cheque van Samenloop voor Hoop Annen. Geld dat hard nodig is en goed zal worden besteed.

Maar eerst is het even feest…

Tekst en foto’s: Maurits Peerbolte ©

Reacties zijn gesloten.