Hamelhuys: de buurt

anno smith stad In mijn opgetogenheid was ik vrijdagmiddag jl. vroeg in de Paramaribostraat, in afwachting van het sleutel-moment. Ik liep even rond in de Westindische buurt. Op de hoek Westindische kade en de Paramaribostraat, “onze” straat, zie je dit beeld aan de portiek van een flat. Het is het laatste van vijf beelden bij de portieken aan de Westindische kade.

Ik hou van beelden. En ik hou van de stad Groningen, waar ik al 31 jaar woon. In 1985 ging ik werken bij wat toen nog woningbouwvereniging Gruno heette. Zo leerde ik Groningen en haar volkshuisvesting goed kennen.

Het huis dat Hamelhuys nu huurt, is van woningcorporatie Lefier. In mijn tijd was dat nog woningbouwvereniging Volkshuisvesting. In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft woningbouwvereniging Volkshuisvesting de Groninger kunstenaar Anno Smith opdracht gegeven voor diverse portieken in de Indische buurt beelden te maken. Dit beeld op de hoek van de Westindische kade en de Paramaribostraat is het laatste in een serie van vijf van Anno Smith met als naam “Heelal, Aarde, Zee, Stad, Land”.

Het beeld “Stad” laat een vrouw zien met een boek in de ene hand en een onduidelijk voorwerp in de andere.

Op de mooie site Staatingroningen.nl is meer te lezen over deze beelden en de kunstenaar.

De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook de ‘grootste versierder’.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Ik vind het mooi om te weten wat de achtergrond en geschiedenis is van de buurt waarin je woont. Dit is de buurt waarin ons inloophuis staat. En waar we hopelijk snel van start kunnen met onze activiteiten! Klik HIER voor meer informatie over hoe je ons kan steunen daarbij.

Anno_Smith_-_Heelal,_Aarde,_Zee,_Stad,_Land

naam

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.