Filmvertoning Onomkeerbaar

UITNODIGING

Vrijdag 28 februari 2020 om 16.30 uur vertonen we in het Hamelhuys in Groningen de documentaire Onomkeerbaar.

Filmmaakster Maaike aan het woord:

“Ik was 28 jaar, zelf net hersteld van ‘Hodkgin Lymfoom’ en bezig met het terugkeren naar mijn werk als consultant. Ik worstelde op mijn werk tussen mijn gezonde buitenkant maar van binnen voelde ik mij nog niet beter. Wat was er gebeurd en hoe had de kanker mijn leven veranderd? Ik keek anders naar mijn werk en collega’s alsof ik nieuwe ogen had gekregen. Alles voelde anders, maar wat er zich in mijn hoofd afspeelde kwam er niet in woorden uit.

Ik ben een beeld denker en was al naast mijn werk, voor mijn ziekte, bezig met films maken. Ik besloot mijn passie te volgen en fulltime filmmaker te worden en een documentaire te maken over herstel na genezing van kanker. Ik wilde de film snel maken om mijn eigen gevoel als herstellende ‘ex-kankerpatiënt’ mee te nemen tijdens het filmen. Waar je soms als filmmaker afstand neemt, stond ik mij juist toe om er empathisch volop in mee te gaan. Ik wilde samen, met drie vrouwen die ik een jaar lang mocht volgen voor de film, de roller coaster van emoties ervaren tijdens hun eerste jaar van herstel na genezing van kanker. Ik wilde dat gevoel van die rollercoaster aan emoties verbeelden in de film.

Het werd een intense reis maar ook een avontuur van ruim drie jaar. Ik ontmoette als eerste Josje Hamel. Een sterke vrouw met vier kinderen. Josje woonde in Groningen en ik reisde al snel regelmatig dat jaar van Amsterdam naar Groningen. Het klikte gelijk tussen ons. Josje deelde, met zoveel openheid en talent voor taal, haar pijn, vreugde, verdriet en acceptatie. De rollercoaster van emoties tijdens herstel na kanker gaf zij woorden en die raakten mij diep in her -en erkenning van niet alleen mij, maar zoveel anderen die dit ook meemaken.

Marit ontmoette ik via het Herstel en Balans programma in Amsterdam. Marit was toen 28 jaar en ik voelde tijdens onze ontmoetingen veel herkenning. Het verlies van je onbevangenheid en de worsteling op het werk tijdens het terugkeren na een periode van ziekte. De kracht die Marit vond in haar mooie familie en vrienden om haar heen ontroerden mij en sleepte mij mee in haar belevingswereld van herstel.

Leila was de laatste die ik mocht ontmoeten via Stichting Mammarosa die informatie en voorlichtingen geeft aan vrouwen over Borstkanker in 12 talen. Leila is een bijzonder krachtige vrouw die zweeft tussen landen en culturen en door de kanker ook haar thuisbasis verliest. De manier waarop Leila met veel wijsheid kracht put uit haar geloof, maar ook door zich in te zetten voor andere vrouwen, vond ik bijzonder en een verrijking om te mogen ervaren.

Mijn wegen kruisten met die van de drie vrouwen uit de film op het pad van ziekte en herstel maar zullen door gezamenlijk begrip altijd verbonden blijven. Het is 2020 en tijd om de film een plek te geven, zodat iedereen de film mag bekijken. Wij willen dit gevoel delen met iedereen om de verbintenis zo groot mogelijk te maken.

Josje doet dit ook al met haar prachtige inloophuis Hamelhuys voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Het lijkt ons mooi om in dit bijzondere jaar samen deze persoonlijke filmvertoning te organiseren bij Hamelhuys Groningen. Wil je hier graag bij zijn, meld je dan aan via of info@hamelhuys.nl. Na de film is er gelegenheid om met mij en Josje na te praten over de film.”

Klik hier voor meer info over Maaike en de documentaire.

Aansluitend is er in Hamelhuys een 3-gangendiner voor € 10,00 (menu volgt) Daarvoor kun je je apart aanmelden. Hou onze Facebook-pagina daarvoor in de gaten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.