Benefietavond: de kracht van het woord

Speciaal voor het Hamelhuys komen er zaterdagavond 19 maart a.s. dichters en muzikanten bij elkaar om de kracht van het woord te laten horen, zien en voelen. Marike Broekema  en Maarten Praamstra namen het initiatief om deze benefietavond te organiseren voor het inloophuis.

In de zomer van 2015 ontmoetten Josje Hamel en Marike Broekema elkaar op de opening van De Groningse Uitdaging. Ze hadden een leuk gesprek en Josje vertelde haar wens:

“Muziek verbinden aan het Hamelhuys, muziek die troost geeft aan mensen met kanker en hun naasten.”

De wens van Josje bleef bij Marike hangen en zo kreeg ze een idee. Vanuit haar stichting Groninger Songwriter Circle heeft ze leden gevraagd of ze een nummer wilden ‘schenken’ aan het inloophuis. Uit de inzendingen zijn 6 nummers van singer/songwriters gekozen die goed passen bij de thematiek van het Hamelhuys: Leven met kanker. Of je nu patiënt, ex-patiënt of naaste bent. Zoveel mensen, zoveel smaken. Daarom zijn er hele verschillende nummers uitgekozen. Tegelijkertijd werd er door de GSC een CD uitgebracht. De opbrengst van de CD-verkoop tijdens de presentatie ging geheel naar het Hamelhuys. Een avond die velen zich herinneren als een leuke avond. Hier moest natuurlijk een vervolg op komen en zo werd de benefietavond in het leven geroepen.

Om van de benefietavond een unieke en diverse avond te maken, is er besloten om er ook dichters bij te betrekken. Zo kwam Maarten Praamstra in beeld, een oud-leerling van Josje. Josje heeft hem de liefde voor literatuur bijgebracht en zo hebben ze altijd contact gehouden. Maarten organiseert poëzie-evenementen en hij wilde graag een steentje bijdragen voor het Hamelhuys. Maarten is geen poëet maar heeft wel interesse in poëzie.

Met het benefietconcert wordt de kracht van het woord naar buiten gebracht.

De dichters uiten zich door een gedicht en de muzikanten combineren woorden met muziek. Zo heeft George Welling een nummer geschreven voor een vriendin die kanker had. Poëzie en muziek kunnen helen. De benefietavond is een toegankelijke manier om te laten zien dat kanker niet alleen maar een zwaar thema is. Een fijne en mooie avond voor iedereen!

19 maart a.s. is er een afwisselend programma. De avond begint in het café met poëzie en wisselt af met muziek in de kleine zaal.  De deuren gaan open om 19.00 uur. Het programma begint om 20.00 uur en eindigt om 23.00 uur, zodat mensen met minder energie ook kunnen komen.

Er treden vier muzikanten/bands en vier dichters op:

  • Philip Rozema (huisdichter van de Universiteit in Groningen) bijt het spits af. Een jonge klassieke dichter die zijn gedichten maakt op rijm en ritme. Hij maakt poëzie toegankelijk door zijn gedichten te verfilmen. Bekijk hier zijn YouTube-kanaal.
  • Kerwin (Singer/songwriter) is een solo-artiest met een prachtig gitaarspel en zang. de muziek die hij maakt wat krachtiger richting de rock.
  • Lilian Zielstra (winnares voorronde Wright Now!)schrijft kernachtiger Ze is inhoudelijk heel sterk. Ze kan een gevoel heel stevig opwekken, soms een beetje wrang.
  • Shoyu is een Groningse band die die Nederlandstalige popmuziek maakt. Een band met alles erop en eraan.
  • Kasper Peters (Stadsdichter van Groningen) is een dichter met een jeugdige blik, maar niet kinderlijk. Kasper doet veel projecten met vrijwilligerswerk.
  • George Welling schrijft Nederlandstalige liedjes met een grappige twist, maar je kan ook mooie liedjes van George verwachten. Een muzikant die zijn hele leven al met muziek bezig is.
  • Richard Nobbe is een aanstekelijke enthousiaste, gedreven dichter. Het is fijn om naar hem te luisteren.
  • Marjoram is een akoestische prog-rock band uit Groningen. De muziek van Marjoram laat zich het beste omschrijven als melancholische en krachtige prog-rock. Marike en Kerwin luchten tijdens de nummers behoorlijk hun hart. Frank en Charles volgen hen in deze expressie bij het spelen van de nummers. Hiermee krijg je altijd een set te horen met veel energie, kracht en emotie.

Marike en Maarten weten zelf ook wat kanker met mensen doet in hun omgeving. Ze vinden het een top initiatief dat Josje het Hamelhuys heeft opgestart.

 “Het Hamelhuys is niet gericht op de “patiënt”, maar op wie je zelf bent en wat je nog kan.”

 Ze vinden het Hamelhuys een goed gekozen naam, omdat het inloophuis uitstraalt waar Josje voor staat. Een warm persoon en die uitstraling heeft het Hamelhuys ook. De vrijwilligers zijn prettig en heel gastvrij. Kom lekker langs en geniet ervan, het is heel erg fijn! Het is prettig om te weten dat er zo’n plek is waar je heen kan.

“Je wilt niet de ziekte zijn en dat kan je wel uitstralen. In het Hamelhuys ben je meer dan alleen kanker. Je krijgt goeie steun op een andere manier dan in het ziekenhuis.”

Zaterdag 19 maart zijn de deuren open om 19.00 uur. Vanaf 20.00 uur begint het programma. Voorverkoop: 7 euro entree (+ 1 euro servicekosten). Aan de deur 8 euro entree. Kaarten zijn te koop via bovenstaande link, of bij de Jongens van Hemmes, Steentilstraat 10, Groningen. Je vindt Simplon aan het Boterdiep 69, Groningen.

Iedereen is welkom!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.